Tortuguero, Puerto Vieja, naar huis - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Peter - WaarBenJij.nu Tortuguero, Puerto Vieja, naar huis - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Peter - WaarBenJij.nu

Tortuguero, Puerto Vieja, naar huis

Blijf op de hoogte en volg Peter

31 Oktober 2005 | Nederland, Amsterdam

Woensdag 26 oktober Tortuguero

Als om half 6 de wekker gaat zeggen mijn kamergenoot Hans en ik bijna tegelijk: "dit bestaat toch niet" als we de regen weer (nog steeds) gestaag horen vallen. Toch rond kwart over 6 een eerste boottocht door de kanalen van het nationale park. Omdat er bijna geen wind staat valt de regen loodrecht naar beneden zodat de zijwanden van de overkapping toch opgerolt kunnen worden. Dan zie je al een stuk beter. We spotten o.a. een toekan en een ijsvogel met een vis in de snavel. Na 2 uurtjes zijn we terug voor het ontbijt.
Om 10 uur vertrekken we voor de volgende boottocht door andere kanalen. We zien hier een luiaard van heel dichtbij, dat is wel erg mooi om te zien. Verder nog verschillende vogels en wat apen gezien, dus deze tocht was wel de moeite waard.
's Middags was het te nat om een wandeling te gaan maken, dus iedereen ging zijns/haars weeg.
's Avonds gaan we rond 8 uur met een paar lokale gidsen naar het strand. Het is min of meer droog zelfs. Op het strand zien we allemaal kleine schildpadjes die op weg gaan/zijn van hun nest naar de zee. Mooi en grappig om te zien als zo'n klein diertje over het zand kruipt en de eerste golven over zich heen krijgt waarna het de zee in zwemt. Helaas blijven we hier maar kort.
We gaan op weg voor een wandeling op het strand met de hoop om de grote zeeschildpadden te zien. Volgens de gidsen hebben we 50% kans (of we zien ze, of we zien ze niet...) Helaas zien we ze niet. Het seizoen was eigenlijk ook voorbij, want de beste kansen heb je in juli, augustus en september. We worden wel nog zeiknat omdat het op de terugweg weer begint te regenen.

Donderdag 27 oktober Naar Puerto Viejo

Iets na 7 uur zouden we met de boot vertrekken. Maar als de boot aankomt, wil de schipper ons niet meenemen. We moeten namelijk nog betalen voor de schildpaddenexursie van de afgelopen avond. Heel vreemd, want alle excursies zijn volgens onze reisbeschrijving inbegrepen. Na telefonisch contact met Frank, de reisbegeleider die deze reis normaal gesproken doet, blijkt het toch te kloppen. Elisa, onze reisbegeleidster, doet haar uiterste best. Om toch weg te kunnen komen wordt er dan toch maar betaald. Het is ook een zaak tussen de schipper en Sawadee die hier mijns inziens weer een steek heeft laten vallen.
Bijna een uur later varen we dan toch weg. Het weer is aan het opklaren (maar daar hadden al bijna op gerekend omdat we weer vertrokken...). Gaandeweg de boottoch wordt het zelfs steeds beter en warempel, de zon gaat schijnen! Onderweg nog de nodige dieren gezien dus deze boottocht was de moeite zeker waard.
Na ruim 3 uur komen we aan bij de plek waar de rest van de bagage opgeslagen is. Daar staat een bus klaar die ons, met een korte pauze in Puerto Limon, in anderhalf uur naar Puerto Viejo brengt. We overnachten 2 nachten in een mooie lodge buiten het dorp.
Met reisgenoot Jan boek ik een halve dagtocht naar het Manzanillo park. Ik internet nog even in het kantoortje van de organisatie en zie tot mijn schrik dat er weer een nieuwe tropische storm, Beta, onderweg is. Vanwege het mogelijke slechte weer wordt de canopy tour voor 's middags onder voorbehoud geboekt. Als we terug lopen naar de lodge zien we in de verte al donkere wolken, maar die leveren de rest van de dag geen regen op.
Nou maar hopen dat het morgen toch meevalt met het weer.

Vrijdag 28 oktober Manzanillo, canopy tour

Iets na 6-en gaan we met een taxi naar Manzanillo. Het is nog vroeg en van de wolken van gisteren is niets meer te zien. Rond kwart voor 7 ontmoeten we onze gids Tino. Er zijn ook nog 2 Duitsers die met ons meegaan.
Intussen is de zon ook flink gaan schijnen en lijkt het een mooie dag te gaan worden. Als we rond half 1 terug zijn, kan dat alleen maar bevestigd worden. Een schitterende wandeling waarbij we, vooral dankzij onze gids, heel veel zien. Kleine opsomming: specht, grote blauwe vlinder met vleugels open, spinnen, kaaimannen, kikkers, enorme sprinkhaan, brulapen, luiaard, 3 verschillende slangen, bullet mier (3 cm!).

We bellen met het bureau van de canopy tour om te zeggen dat we 1 uur niet kunnen halen en gelukkig wordt er op ons gewacht. Dus als we om half 2 weer in Puerto Viejo zijn, kunnen we meteen een busje in op weg naar de canopy tour. De canopy tour is minder spectaculair vergeleken met Monteverde, maar er zitten mooie en snelle stukjes in. Maar het mooiste is: het is nog steeds zonnig (en dus droog!).
Als we terug in de lodge zijn, liggen de meesten al in/bij het zwembad. Alleen Elisa, Petra, Dunja en Esther komen pas rond kwart voor 6 terug; ze konden het pad niet meer vinden en moesten een stuk terug lopen.

's Avonds gaan we met z'n allen in het dorp eten waarbij Elisa ook bedankt werd voor het goed begeleiden van de groep. Op verschillende tijdstippen gedurende het verloop van de avond danwel nacht keerden de reisgenoten lodgewaarts.

Zaterdag 29 oktober Naar huis

Om 7 uur moest de bagage ingepakt bij de bus staan. We hadden een andere bus en chauffeur (Carlos); Jose had een behoorlijk ernstig ongeluk gekregen met zijn bus waarbij 4 mensen in het ziekenhuis waren opgenomen.
Om 8 uur vertrekken we naar San Jose. Onderweg nog met Remko, Mariëlle en Hans Chinees poker gespeeld en dan vliegt de tijd.
In de buurt van San Jose staat onze chauffeur Jose langs de kant van de weg ons op te wachten zodat we toch nog afscheid van hem kunnen nemen en hem kunnen bedanken voor zijn uitstekende werk (waaronder vele malen in de stromende regen onze bagage op het dak inpakken en vastbinden zodat het toch weer droog bij de volgende bestemming aankwam).
Rond half een komen we aan bij het vliegveld waar we afscheid nemen van Elisa. Het inchecken duurt ontzettend lang, ongeveer anderhalf uur, zodat er voor het shoppen weinig tijd over lijkt te zijn. Maar omdat onze vlucht naar Miami ook niet op tijd vertrekt hebben we toch nog tijd om wat souvernirs te kopen en de colones op te maken.
Met een uur vertraging vliegen we naar Miami waarbij we onderweg wat turbulentie hebben, maar of dit veroorzaakt wordt door Beta weet ik niet. Na 2 uur en 3 kwartier landen we in Miami, waar natuurlijk weer vingerscan en webcamfoto gemaakt moeten worden. Maar het verloopt allemaal een stuk vlotter deze keer. Wederom met een uur vertraging vertrekken we rond 22 uur lokale tijd naar Amsterdam.

Zondag 30 oktober Weer thuis

Na 8 uur vliegen landen we volgens schema rond 11 uur (wintertijd) in Amsterdam waar het prima weer is. We nemen afscheid van elkaar en een voorlopige datum van de reünie is al afgesproken.
De NS wil niet helemaal meewerken, want er gaat een bus naar Utrecht CS, alwaar de trein weer rijdt. Uiteindelijk arriveer ik iets na 3-en op station Horst-Sevenum waar ik door mijn ouders wordt opgehaald. Het zit er weer op.

Costa Rica (Aqua...) is een heel mooi land en we hebben denk ik heel mooie dingen gezien. Het voordeel van reizen in oktober is dat je buiten het toeristenseizoen zit en bijna overal is het dus heel rustig. Ook met de muggen valt het nog wel mee. De hoeveelheden regen die we gehad hebben waren veel meer dan normaal, zelfs voor oktober, normaliter toch de natste maand. Dat heeft helaas toch de nodige impact gehad.
Costa Rica is zeker aan te bevelen voor natuurliefhebbers, maar ik zal mensen toch heel sterk aanraden om niet voor december te gaan.

• 01 November 2005 - 07:03

Albert:

Welkom terug.
    50% kans op regen. Het regent of het regent niet.

• 30 November 2005 - 20:25

Gréon:

Mooi om al je verhalen te lezen en daarmee ook mijn eigen reis in juli 2001 weer opnieuw te beleven. Ik zie dat Sawadee de route enigszins heeft aangepast, maar de hoogtepunten, wat mij betreft, Manuel Antonio en Monteverde, zijn er toch ingebleven. Alleen ontzettend jammer dat je zoveel regen gehad hebt, met ietsje minder weet ik zeker dat je nog meer gezien en genoten had.