Galapagos (deel 1)
Door: Silvia
Blijf op de hoogte en volg Peter
20 Augustus 2014 | Ecuador, Puerto Baquerizo Moreno
aangezien Peter aan het begin van de Galapagostocht niet helemaal fit was, heb ik het schrijven overgenomen.
Silvia
Vrijdag 15 augustus
De helft van de groep vertrekt vanmiddag weer terug naar Nederland. De andere helft zijn de gelukkigen, waaronder wij, die gaan nog een week naar de Galapagos eilanden.
Om 9.15 uur brengt Wilson ons naar het vliegveld van Guayquil. Daar moet eerst nog het een en ander aan papierwerk in orde worden gemaakt, je komt niet zomaar op de eilanden. Het vliegtuig vertrekt om 12.00 uur, de vlucht duur nog geen twee uur, maar op de eilanden is het wel weer een uurtje vroeger.
We komen aan op het vliegveld van het eiland Baltra, daar worden we al opgewacht door Jhover Alvarez, onze gids voor de komende week. Met de bus gaan we naar een steiger en vandaar met zodiacs naar ons jacht/catamaran, de Anahi. Op deze boot zijn we met totaal 16 passagiers: een Belgisch gezin van 5, een Australier, een Engelse en onze Djoser groep van 9.
Bij aankomst op de boot is er direct een lunchbuffet, spaghetti, salade en fruit.
Hierna trekken we ons even terug in onze cabin, deze bestaat uit twee losse bedden, voor ieder een kast, een bureautje en een badkamer. Dat houden we wel uit voor een week.
In de middag vaart de boot naar het eiland Santa Cruz, waar we voor anker gaan. Dit eiland bestaat voor een groot gedeelte uit kleine basalten vulkaankegels. We gaan nog van de boot af en de zodiacs brengen ons naar Bachas Beach, hier lopen we een stukje langs het strand. Daar zien we onder andere kleine rode krabbetjes maar ook de wat grotere rode rotskrab en verder nog zeeleguanen. Iets verderop komen we bij een vennetje met 3 flamingo's. Na de korte wandeling is er nog de mogelijkheid om te snorkelen. Ik ga een poging wagen en dat gaat eigenlijk best goed en heb een paar mooie vissen kunnen spotten. Bij terugkomst op de boot krijgen we nog een sapje en een hapje en hebben we de tijd om even te ontspannen.
Voor het diner krijgen we een welkomstcocktail en wordt de crew aan ons voorgesteld.
Bij het diner is er standaard keuze tussen vlees en vis, verder een aardappelgerecht, verse groente en salade en een lekker toetje, vaak iets van gebak. Het ontbreekt ons aan niets....
Rond 22.00 uur gaan slapen, maar eerst nog even een pilletje tegen zeeziekte ingenomen. De boot gaat vannacht namelijk om 00.00 uur varen en het kan nog wel eens wild zijn op het water.
Zaterdag 16 augustus
We zijn blij dat we een pilletje hebben ingenomen, want de boot was toch erg aan het schommelen gedurende de nacht. We hebben dan ook niet al te best geslapen.
We zijn aangekomen bij het eiland Genovesa, een klein afgelegen eiland in het noorden van de Galapagos eilanden. Het staat bekend als het eiland om vogels te spotten. Dit doen we in Darwin Bay; daar wandelen we zo'n anderhalf uur rond.
Daar vind je o.a. red footed boobies (Jan-van-genten), mocking birds, tropical birds.
Het broedseizoen is in volle gang, we hebben een hoop jonge vogels gezien.
Bij een maskergent zat reeds 1 jong van hooguit 2 dagen oud en er lag nog een ei. Zodra dit ei uitkomt zal het nieuwe jong worden afgemaakt door het oudste jong, zodat die alle aandacht voor zichzelf krijgt en het zeker zal overleven.
Ook hebben we een stuk of 10 zeeleeuwen gezien, heerlijk slapend op het strand.
Verder nog leguanen, krabben, roggen en andere vissen.
Daarna is er nog tijd om te snorkelen, dit gebeurt weer op een andere plek. De benodigde materialen worden uitgedeeld: wetsuit, flippers en snorkelbril.
We zien best een aantal mooie vissen, maar de haai die andere hebben gezien, hebben wij gemist.
Dat er haaien zitten, weten we nu alsnog. Na de lunch zitten we even in onze cabin als we vanaf het dek wat gejoel horen, gelijk het hoofd uit het raam gestoken en warempel een exemplaar van ongeveer een meter lang zwemt rond de boot.
Na de lunch gaan we naar Prince Philip Steps, hier gaan we wandelen. Ook daar vinden we weer de diverse vogels en gaan we op zoek naar een speciale uil. Deze heeft dezelfde kleur als de ondergrond waar we hem kunnen vinden, bruinachtig. Het duurt even, maar uiteindelijk spotten we er 4. De eersten wat verder weg, maar de laatste twee gewoon direct naast het pad.
Na de wandeling varen we met de zodiacs nog even langs de rotsen en zien we nog diverse zeeleeuwen en de blauwvoet Jan-van-genten, die hier heel zeldzaam zijn.
Bij terugkomst bij onze catamaran ligt er een klein vissersbootje en de vissers hebben een prima vangst. Het afval gooien ze in het water en daar komen de haaien graag op af.
Zondag 17 augustus
Rond 22.00 uur gisteravond zijn we weer terug gevaren en rond 04.00 uur 's nachts zijn we aangekomen bij Plaza Sur. Dit eilandje van slechts 13 ha groot ligt voor de noordoostkust van het eiland Santa Cruz. Na het ontbijt vertrekken we voor een wandeling op het eiland. Er liggen hier veel zeeleeuwen aan de kust. We worden dan ook hartelijk verwelkomd door de zeeleeuwen die op de aanlegplaats liggen. Zwemmen is overigens niet aan te bevelen, want de mannetjes zeeleeuwen zijn erg agressief. Vrijgezelle mannetjes nemen soms hun intrek in een 'herstellingsoord' in de buurt, waar ze tot rust komen nadat ze een gevecht over een territorium hebben verloren, om zich vervolgens weer in de strijd te mengen. Op het eilandje scharrelen talloze landleguanen rond en hier en daar is de bodem bedekt met een rode plantsoort. Dit steekt mooi af tegen het verder uit gesteente bestaande eiland.
Na terugkomst op de catamaran, varen we verder naar het eiland Santa Fe (dit duurt twee uur). In de tussentijd hebben we tijd om even te relaxen, boekje lezen of lekker in de zon liggen.
Na de lunch maken we een wandeling op het eiland, het landschap is vrij droog maar er groeien wel Opuntia cactussen. We vinden op dit eiland een zeer zeldzame landleguaan, die alleen op dit eiland voorkomt. Ondanks dat het een schuwe soort is, kunnen we hem toch meerdere keren op de gevoelige plaat vastleggen. Op de strandjes van dit eilandje liggen ook weer zeeleeuwen; het blijft leuk om naar ze te kijken.
In de namiddag gaan we nog snorkelen. Een paar zeeleeuwen zwemmen op een meter langs ons heen, verder zien we nog diverse vissen, roggen en een paar zeeschildpadden.
Maandag 18 augustus
In de nacht zijn we weer gaan varen en zijn aangekomen bij San Cristobal, een eiland dat in vergelijking met de overige eilanden een stuk toeristischer is. Dit komt door het sinds 1986 gevestigde vliegveld.
In de ochtend bezoeken we Pitt Point in het noorden. Vanaf een strandje loopt een pad naar boven, vanwaar je een indrukwekkend uitzichten. We zien weer de bekende vogels en leguanen.
Terug aan boord hebben we lunch, iets eerder dan gepland, omdat we vanmiddag weer gaan varen en dat is niet handig omdat tijdens het eten te doen.
Na een paar uur varen komen we aan bij de opvallende rots Leon Dormido, ook wel bekend als Kicker Rock, wat 'slapende leeuw' betekent. Hier gaan we met een aantal mensen snorkelen. Volgens onze gids is dit wederom een van zijn favoriete plekken, waar we mooie dingen kunnen zien. We snorkelen tussen twee rotspartijen door, door de stroming gaat dit bijna vanzelf. We zien wat koraal en een school kleine visjes. Ik zie ook nog een zeeleeuw, maak Peter daarop attent en als hij onder water kijkt, kijkt hij hem letterlijk in de ogen aan, zo dichtbij. Was volgens Peter best even schrikken.
Terug aan boord varen we verder naar het kleine Lobos eiland, waar we wel een hele korte wandeling maken. Maar daar zien we wel weer de blauwvoet Jan-van-Genten en nog wat fregatvogels.
Hierna varen we verder naar de haven van San Cristobal, waar we voor anker gaan.
's Avonds krijgen we nog een afscheidscocktail, zes reizigers en de gids zullen morgen namelijk de boot verlaten.
Dinsdag 19 augustus
Gisteravond was er enige onduidelijkheid ontstaan over het programma voor vandaag.
Hetgeen de gids ons namelijk had verteld, kwam niet overeen met de informatie die wij reeds in ons bezit hadden. Maar nog voor aanvang van het ontbijt is alles duidelijk.
In de ochtend brengen we, per bus (wel vreemd na 4 dagen op een boot te hebben gezeten) een bezoek aan Galapaguera de Cerro Colorado. Dit reservaat is gebouwd om onder andere de populatie reuzenschildpadden op het eiland te verbeteren. In een zo natuurlijk mogelijke omgeving lopen de dieren beschermd van andere dieren (zoals varkens en geiten) rond. De pas geboren schildpadjes verblijven eerst 7 maanden in kweekbakken, vervolgens 2 jaar in een ommuurd verblijf, alvorens ze "los" gelaten worden in het reservaat. We zien een aantal kolossale exemplaren, die meer dan 100 jaar oude zijn. Ook nog twee die "vechten" om hun territorium. Maar een keer goed blazen van de een, doet de ander rechtsomkeer maken.
Na terugkomst in de haven nemen we afscheid van het Belgisch gezin, zij vertrekken vanmiddag met het vliegtuig terug naar Quito. En onze gast uit Australie zal morgen weer verder reizen.
Wij hebben nog een uurtje om even rond te lopen in de haven, alvorens we terugkeren naar onze boot.
20 Augustus 2014 - 09:12
Monique:
Wat een mooi verhaal Silvia. ik ben wel heel benieuwd naar de foto's van deze bijzondere dieren. Die zullen ook wel prachtig zijn :-)
Groetjes Monique -
20 Augustus 2014 - 14:03
Ingrid:
Hopelijk is peter nu weer fit en hebben jullie niet te veel last gehad van het reizen op water..
Ben benieuwd naar de foto's van al die prachtdieren -
20 Augustus 2014 - 17:55
Jan:
Het klinkt allemaal goed.
De bootreis is blijkbaar redelijk luxe geworden.
Veel plezier nog de laatste dagen.
20 Augustus 2014 - 21:32
Frans Brands:
Mooie verhalen, is peter weer opgeknapt? -
23 Augustus 2014 - 15:02
Henk Aldenhoven:
Dag Silvia en Peter,
Wat een bofkonten!
Gelukkig heb ik nergens iets gelezen over het eten van haaievinnensoep!
Een behouden terugreis gewenst.
Truus en Henk.